Sfaturi utile condens, intretinere si exploatare

Curatarea si intretinerea profilelor si geamurilor termopan

homepage » noutati » sfaturi

Sfaturi utile despre condens


 ↓   Ce este condensul ?

Condensul este un fenomen natural ce consta in trecerea unei substante din stare de vapori in stare lichida. Formarea condensului intr-o incapere este dependenta atat de temperatura si de volumul acesteia, cat si de umiditatea relativa a incaperii ( cantitatea de vapori apa din incinta).

Efectele condensului sunt vizibile pe suprafetele care au o temperatura mai mica decat temperatura aerului din incapere.

Cu cat umiditatea dintr-o incapere este mai mare, cu atat aparitia condensului este mai facila chiar la diferente mici intre temperatura suprefatelor reci si cea a aerului din incapere.

Daca luam in calcul o temperatura de 22 grade Celsius a aerului dintr-o incapere si o umiditate de 50% se constata ca temperatura unei suprafete pe care va aparea condensul este de 9 grade Celsius. Crescand umiditatea la 90%, temperatura suprafetei pe care va apare condens este de 18 grade Celsius in conditiile in care temperatura aerului din incapere a ramas tot 22 grade Celsius. Se constata astfel ca, in cazul unei umiditati relative foarte mari, aparitia condensului este inevitabila! Temperatura suprafetei reci la care apare fenomenul de condens este denumita temperatura punctului de roua. ↓   Sursele vaporilor de apa dintr-o locuinta

Intr-un spatiu locuit, se produc in permanenta vapori de apa din urmatoarele motive:

-         din aerul respirat de om , eventual de animalele de casa, plante de interior;
-         activitati gospodaresti - gatitul in bucatarie, spalatul rufelor, uscarea lor, udatul florilor;
-         activitati de igiena corporala - baie, dus. ↓   Cauzele aparitiei condensului

Intr-un spatiu locuit, se produc in permanenta vapori de apa din urmatoarele motive:

Dupa cum am aratat mai sus, apa se gaseste in permanenta in aer sub forma de vapori. Conform legilor fizicii, cantitatea maxima de vapori de apa din aer, este in stransa legatura cu temperatura acestuia. Atunci cand aerul este saturat si temperatura scade cu cateva grade - in timpul noptii sau in zilele reci de exemplu, o parte din vapori condenseaza pe suprafetele reci existente in incaperi.

Condensul apare atunci cand peretii exteriori ai locuintei nu sunt bine izolati termic, determinand chiar aparitia umezelii si a mucegaiului. In acest sens folosirea tapetului lavabil sau a vopselurilor acrilice sunt solutii care reduc substantial permeabilitatea peretilor.

La constructiile noi umiditatea din pereti este cedata permanent, cantitatea de vapori din aer fiind peste limitele normale pentru o lunga perioada de timp. Este cazul peretilor recent construiti, tencuiti sau zugraviti, a glafurilor reparate dupa montaj, pana la uscarea totala a lor existand permanent posibilitatea aparitiei condensului.

Condensul la partea inferioara a unei ferestre apare si in cazul in care circulatia aerului cald dinspre calorifer spre geam este opturata de un pervaz prea lat care acopera caloriferul sau de un glaf cu adancime prea mare in situatia in care ferestrele sunt montate in jumatatea exterioara a grosimii peretelui (zona rece).

In incaperile mai putin incalzite poate aparea condens in zilele reci datorita faptului ca spatiul respectiv este saturat cu vapori de apa produsi de respiratie pe timpul noptii la o temperatura joasa.

Tamplaria din PVC cu geam termopan este etansa, nepermitand schimburile spontane de aer intre exterior si interiorul incaperilor, asa cum se intampla in cazul tamplariei clasice, motiv pentru care daca nu se aerisesc zilnic incaperile - cel putin dimineata si seara, poate aparea fenomenul de condens.

Obturarea circulatiei aerului cald dinspre sursa de caldura (calorifer) spre geamuri prin draperii sau jaluzele reprezinta alti factori care contribuie la aparitia condensului.

A NU SE CONFUNDA FENOMENUL DESCRIS MAI SUS CU CONDENSAREA APEI IN SPATIUL DINTRE FOILE DE STICLA CE FORMEZA PACHETUL DE GEAM TERMOPAN.

In aceasta situatie, fapt ce se poate intampla deosebit de rar, este vorba despre un defect de executie al geamului termopan - motiv pentru care firmele producatoare de geam termopan au obligatia de a acorda garantia la montare si obligatia de a schimba sticla respectiva. ↓   Cum poate fi eliminat condensul ?

IMPORTANT: Condensul este un fenomen absolut normal a carei aparitie nu trebuie sa conduca neaparat la ideea ca tamplaria PVC nu este bine executata. Cunoscand conditiile in care acesta apare putem limita sau chiar indeparta fenomenul aparitie lui respectand anumite reguli:


1. Termoizolatia exterioara a peretilor si eliminarea puntilor termice intre exteriorul si interiorul locuintei;

2. In cazul balcoanelor trebuie realizata o termoizolatie a peretilor exteriori, a podelei si a tavanului, dar si montarea unei surse de caldura;

3. Pastrarea unei temperaturi constante in incapere;

4. Aerisiri ale incaperilor zilnice - cel putin dimimeata si seara;

6. Modificarea circulatiei aerului cald astfel incat curentul de aer cald sa treaca in lungul ferestrei, pentru a obtine coeficienti mai mari de transmitere a caldurii;

7. Controlarea surselor de umiditate, (ghivece cu flori, rufe la uscat, aburi de la baie, bucatarie) astfel incat sa nu se ajunga la saturarea aerului din punct de vedere al umiditatii;

8. Nu acoperiti caloriferele si inlaturati perdelele cat mai des;

9. Folosirea de glafuri la exterior pentru a evita infiltrarile de apa;

10. Eliminati sursele de apa posibile (ghiveci de flori, rufe la uscat, vase cu flori etc.)

11. Folosirea pachetului de geam termopan 4-16-4 CLAR +LOW-E + argon si a profilelor de PVC cu 3 si 5 camere de aer si latimi de 60-70 mm cu grosimea peretilor exteriori de 3 mm;

12. Montajul ferestrei sa fie de la mijloc spre interior, tansarea riguroasa a tamplariei pe conturul ramelor si reparatia glafurilor dupa uscarea si taierea spumei poliuretanice aplicate la montaj.


In speranta ca aceste sfaturi va vor fi utile, departamentul nostru tehnic va sta la dispozitie cu orice intrebari referitoare la tamplaria deja existenta sau cea pe care doriti s-o achizitionati in viitor.Sfaturi utile despre intretinere


 ↓   Curatarea si intretinerea profilelor

Foliei de protectie ce acopera profilele se inlatura dupa montajul tamplariei si a reparatia glafurilor interioare si exterioare.

Suprafata profilelor trebuie stearsa cu o laveta moale din bumbac, celuloza sau lana pe care s-a aplicat o solutie de curatat. Miscarile trebuie sa fie usoare si in lungul profilului. Solutia de curatat trebuie lasata sa actioneze cateva minute dupa care se va sterge profilul cu o laveta umeda. Miscarile circulare de stergere nu sunt recomandate.

Tamplaria din PVC nu trebuie stearsa "pe uscat" deoarece, profilele fiind din plastic, se vor electriza si vor favoriza depunerea prafului.

NU se vor utiliza pentru curatare substante pe baza de petrol (benzina, gaz, acetona, dizolvant etc.), substante acide, praf de curatat si NU se vor folosi instrumente taioase sau care pot zgaria profilul (bureti de sarma etc) deoareca va fie afectat iremediabil aspectul exterior al tamplariei.

O atentie deosebita trebuie sa fie acordata orificiilor pentru drenarea apei aflate in tocul si cerceveaua ferestrei. Acestea vor fi verificate si curatate cel putin o data pe an.

Impuritatile pot fi indepartate prin aspirare iar curatarea poate fi facuta folosind un betisor din lemn sau material plastic. ↓   Curatarea garniturilor

Pentru ca garniturile sa ramana maleabile si sa asigure o etanseitate eficienta acestea trebuie curatate periodic, o data la sase luni, folosind o solutie adecvata si se vor sterge cu o laveta moale si foarte absorbanta. ↓   Intretinerea geamului

Sticla ferestrei se poate curata folosind o laveta moale si solutie destinata acestui scop.

NU se vor folosi instrumente ascutite pentru curatare deoarece exista riscul zgarierii. ↓   Intretinerea feroneriei

Cel putin o data pe an trebuie curatate de praf sau de alte depuneri partile mobile din otel ale feroneriei si punctele de inchidere dupa care se va face o lubrifiere folosind substante speciale sau ulei similar cu cel folosit la masina de cusut. In acest mod feroneria va functiona usor si fara probleme.

Este necesar un control periodic si, atunci cand se impune, trebuie realizate reglaje de catre personal calificat.

In timpul exploatarii nu trebuie fortat manerul de deschidere/inchidere mai ales in cazul ferestrelor cu deschidere dubla (oscilo-batante).

In cazul renovarii cladirilor elementele de feronerie si garniturile trebuie protejate de actiunea agresiva a componentelor mortarului: var, ciment, agregate minerale etc. Daca pe feronerie s-au depus particule de mortar atunci aceasta trebuie inlocuita deoarece nu se mai garanteaza buna functionare a acesteia. In vederea protejarii se poate folosi o folie rezistenta din material plastic care sa acopere in totalitate elementele de tamplarie.Sfaturi utile despre exploatare


 ↓   Exploatarea corecta a sistemelor de usi si ferestre

Pentru exploatarea corecta a sistemelor de usi si ferestre si pentru a putea beneficia de avantajele noilor tehologii, este necesar ca noii utilizatori sa tina cont de urmatoarele aspecte:

Spre deosebire de sistemele de inchidere clasice, manerul cu care se inchide si/sau deschide usa sau fereastra poate avea trei pozitii:

1. INCHIS (manerul este pozitionat vertical, cu partea opusa axului pivotant orientata in jos);

2. DESCHIS (manerul este pozitionat orizontal);

3. PARTIAL DESCHIS (manerul este pozitionat vertical, dar cu partea opusa axului pivotant orientata in sus - aceasta functie este valabila numai in cazul ferestrelor si/sau usilor prevazute cu foarfeca pentru dubla deschidere).

Intru-cat ferestrele si usile din PVC, cu geam termopan sunt prevazute cu un sistem dublu de chedere (care contribuie la asigurarea izolatiei termice si fonice), este recomandat ca inchiderea lor sa se efectueze respectandu-se cateva reguli, menite sa prelungeasca durata de utilizare a acestora:

Atat la ferestrele cu dubla deschidere, cat si la cele cu simpla deschidere, este recomandat sa "ajutati" fereastra sa se inchida complet, prin impingere constanta, inainte si in timpul rotirii manerului in pozitia "inchis".

In cazul usilor prevazute cu mecanisme de usa cu yala, acestea sunt prevazute cu un sistem de incuiere mai "deosebit", in sensul ca inainte de efectuarea operatiei de incuiere propriu-zisa, este necesar sa se efectueze o manevra de rotire a manerului, in sus.
Pentru informatii suplimentare folositi pagina de contact.
Copyright © 2002 - 2017 Kaphone SRL CIF: 14491323, Reg.Com.: J29/253/2002

Tel./Fax: 0244/435804

E-Mail:
email Kaphone
contact online
web design realizat de
webdesign - creatie website
obiecte promotionale